Inkomsten belasting

Iedereen die werkt betaalt belasting over zijn inkomsten. Dit geld voor werknemers in vaste dienst, maar ook voor gastouders die zelfstandig werken.

Waar moet u op letten als u gaat beginnen als gastouder:

  • Van het inkomen dat de gastouder krijgt, is GEEN belasting in mindering gebracht. De gastouder ontvangt het hele bedrag bruto. Reserveer daarom ongeveer 30% van het inkomen om hiervan de belastingaanslag te kunnen betalen.
  • Als gastouder heeft u inkomsten uit overige verdiensten. Dit vult u ook zo in op uw aangifte.
  • Wanneer u als gastouder de heffingskorting minst verdienende partner ontvangt, omdat u geen inkomsten heeft, informeer dan direct bij De Belastingdienst of deze stopgezet moet worden (ook wel genoemd: moedergeld).
  • Het kan handig zijn om alvast een fictieve loonstrook te maken. Hiervoor gaat u naar de site van loonstrook verwerker ADP.
  • Indien u meer berekeningen wenst te maken dan alleen een loonstrook, kunt u ook gebruik maken van de site van RAET.

Als werknemer draagt  de werkgever alle premies en dergelijke al voor u af. Dit gaat niet op voor gastouders. Zij zijn zelf  verantwoordelijk voor hun belastingaangifte. Iedereen die werkt heeft recht op heffingskorting en de arbeidskorting. Deze krijgt u als gastouder dus ook.

Jan Pellegrom Organisatieadvies, een adviesbureau met als expertise advies in de opvangbranche, heeft een brochure uitgebracht waarin wordt uitgelegd hoe het in zijnwerk gaat met De Belastingdienst. Op Jan Pellegrom kunt u een schat aan informatie over de belastingen die als gastouder moet betalen, maar ook wat u van De Belastingdienst terug kunt krijgen !!

De Belastingdienst